+90 544 530 89 83

ARABULUCULUK HİZMETLERİMİZ

Arabuluculuk Sistemi Nedir?

Arabuluculuk, hukuk sistemi gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan alternatif bir çözüm yöntemidir. Ülkemizde de arabuluculuk, 22.06.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu (HUAK) ile bir "alternatif bir çözüm yöntemi olarak" uygulanmaya başlamıştır. 6325 sayılı Kanunla yeni bir serbest meslek ihdas edilmiş ve arabuluculuk mesleğini icra edecek kişilere "arabulucu" unvanını kullanma yetkisi tanınmıştır.

Arabuluculuk, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebileceği ve icra edilebilir özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümünde mümkündür. Arabuluculukta taraflar aralarındaki hukuki ihtilafı objektif, tarafsız, bağımsız bir uzman kişi (arabulucu) yönetiminde müzakere ederek kendileri çözüme ulaştırırlar. Arabuluculuk faaliyeti karşılığında arabulucu arabuluculuk asgari ücret tarifesi uyarınca ücrete hak kazanır. Arabuluculuk ücreti aksi kararlaştırılmadıkça taraflar arasında eşit olarak ödenir.

 

Arabuluculuk Yoluyla Anlaştığımda Avantajım Nedir?

  • Dava boyunca yapmak zorunda kalacağınız tüm masraflardan (posta gideri, bilirkişi, keşif vb. masraflar, yol giderleriniz gibi) ve yargılama nedeniyle diğer işlerinizden kısıtlayıp, adliyeye ayırmak zorunda kalacağınız zamandan tasarruf etmiş olursunuz.
  • Mahkemeye göre daha kısa sürer.
  • Sonuç, tarafların kontrolündedir.
  • Geleceğe bakılır, mevcut hukuki durumun değil, menfaatin korunması esastır.
  • Güvenirlik ve gizlilik önemlidir; taraflar mahkeme önünde konuşamayacaklarını burada rahatlıkla konuşabilirler.
  • Psikolojik ve sosyolojik riski azdır; daha az yeni sorun doğurur.
  • Tarafların anlaştıkları yöntem ve çözüm tarzı esastır, esnektir.
  • Anlaşmayla çözülür; iki tarafta kazanır, tarafların sosyal ve ekonomik ilişkileri devam eder.

 

Arabulucuya Başvurmakla Dava Açmaktan Vazgeçmiş Mi Olurum?

Hayır. Taraflar arabulucuya başvurmak, süreci devam ettirmek, sonuçlandırmak ve bu süreçten vazgeçmek konusunda tamamen serbesttir. Kendi isteğiniz ile başlattığınız bu süreci yine kendi isteğinizle sona erdirip mahkemeye başvurabilirsiniz.

 

 


Yol Tarifi